V Praze, 25. září 2013 – Nový občanský zákoník (NOZ) rozšiřuje nároky poškozených na náhradu újmy a zvyšuje důraz na stanovení individualizované výše náhrady dle konkrétní situace poškozeného. V některých případech se také rozšíří spektrum osob, které mohou odškodnění požadovat. Pojišťovny se budou muset v souvislosti se změnami v odškodňování připravit na zvýšené náklady, do kterých se již nyní mj. promítá paušální úhrada zásahů hasičů a od příštího roku také 3% odvod do Fondu zábrany škod (FZŠ).

Nový občanský zákoník přinese klientům pojišťoven v oblasti odškodňování celou řadu novinek. Nejvýznamnější změny se projeví v oblasti náhrady újmy na zdraví, kde u nároků vytrpěných bolestí a ztížení společenského uplatnění bude od 1. 1. 2014 zrušena vyhláška upravující výši náhrad. Pojišťovna pak při určení výše odškodnění přihlédne k situaci poškozeného. U jednorázového odškodnění pozůstalých dojde účinností NOZ ke zrušení fixních částek, které po úmrtí člověka obdrží jeho blízcí. Ve výjimečných případech bude moci jednorázové odškodnění uplatňovat i daleko širší okruh osob, pokud prokáží, že úmrtí určité osoby pociťují jako osobní neštěstí.

Ve většině evropských zemí již platí obdobná právní úprava soukromého práva a podobný přístup k odškodňování. Odškodnění nemajetkové újmy je zde na vyšší úrovni, nicméně tomu odpovídá i pojistné. „Například ve Slovinsku nedávno soud stanovil odškodnění pozůstalých po muži zemřelém při autonehodě ve výši 500 tis. Kč každému z rodičů a 400 tis. Kč každému ze sourozenců. Pozůstalí v ČR by dle stávající legislativy byli odškodněni zhruba poloviční částkou. V ČR je však zároveň průměrné pojistné na cca 50 % evropského průměru, v současnosti se tak zařazujeme mezi 8 zemí s nejlevnějším povinným ručením,“ říká Jakub Hradec, výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů.

Pojišťovny budou více podporovat bezpečnost na silnicích, hasiče a záchranáře

Pojišťovny však čekají také další novinky. Změna v legislativě jim ukládá odvádět od příštího roku nejméně 3 % z přijatého pojistného z povinného ručení do Fondu zábrany škod. Fond bude spravovat Česká kancelář pojistitelů a takto získané prostředky budou rozdělovány mezi hasiče, záchranáře a subjekty realizující projekty vedoucí ke zvýšení bezpečnosti na silnicích. Hasičům jsou také od září letošního roku nově pojišťovnami hrazeny náklady zásahů při dopravních nehodách paušální částkou ve výši 5600 Kč za každou započatou hodinu zásahu. Získají tak v součtu výrazně vyšší finanční prostředky na svůj provoz a rozvoj, což by se mělo pozitivně projevit ve zvýšení ochrany zdraví a majetku.

Celkové závazky plynoucí z výše uvedených právních změn budou dle analýz České kanceláře pojistitelů a České asociace pojišťoven představovat nárůst nákladů pojišťoven o cca 3 mld. Kč. „Jakým způsobem pojišťovny promítnou cca 20% nárůst nákladů do cen, je zcela na jejich rozhodnutí, pravděpodobně se však neobejdou bez významné úpravy výše pojistného,“ komentuje situaci Tomáš Síkora, výkonný ředitel České asociace pojišťoven.

PDF verze ZDE